Top
 

Geschiedenis

Aenean sollicitudin nibh vel velit Lorem Ipsum. Proin gravida nibh vel velit auctor aliquet. Sollicitudin, lorem aenean quis bibendum auctoelit

GESCHIEDENIS BOUWBEDRIJF CORNEL

Al sinds de oprichting van het bedrijf in 1918 is Bouwbedrijf Cornel dé bouwer van de Jouwer! Nu, bijna honderd jaar, drie generaties en drie grote economische crisissen later, kunnen wij dat nog steeds met trots zeggen. Inmiddels zijn er vele bouwwerken in Joure en omgeving door ons gebouwd. Maar hoe is het eigenlijk allemaal begonnen?

Hoe het allemaal begon, de eerste generatie

Het begon allemaal in 1918 toen dhr. M.J. Cornel senior reageerde op een advertentie waarin een timmerwerf te koop werd aangeboden te Kruisstraat – Joure. Na de spannende tijden van de eerste wereldoorlog bouwde Marten Cornel zijn zaak op. In 1924 bouwde Bouwbedrijf Cornel de loods voor tabak-opslag bij Douwe Egberts. Deze opslag beschikte over een zolder met een dubbele houten vloer, zodat er een heftruck overheen kon rijden. In 1933 werd er voor D.E. nog een groot kantoorpand door Cornel gebouwd.

DE TWEEDE GENERATIE

In 1948 nam zoon Johannes Anne Cornel het bouwbedrijf van zijn vader over. Het waren drukke tijden voor het bedrijf. Na de oorlog kwamen de jaren van de wederopbouw, in 1947 en 1948 werden er door Bouwbedrijf Cornel tientallen blokwoningen gebouwd om Joure in de woonvraag te voorzien. Na de gezinswoningen groeide ook de vraag naar grotere particuliere woningen.

DE DERDE GENERATIE

De beurt aan de derde generatie kwam in 1981, toen Marten Johannes Cornel jr. het stokje overnam. Het was een moeilijke tijd voor de bouw maar enkele jaren later keerde het tij. Onder Martens leiding groeit het bedrijf. Bouwbedrijf Cornel bouwde aan grote projecten: variërend van vakantieparken tot complete azielzoekerscentra. Het eens kleine bedrijf bloeide op tot een organisatie van 35 man. Echter, op het moment dat Marten een stapje terug doet, stort de markt in en moet hij toch zelf weer aan het roer gaan staan.